Сомельє


Загальна інформація Інша інформація
Код професії:
5123
Основна мета професійної діяльності:
Метою діяльності за професією є: обслуговування споживачів за правилами винного сервісу та етикету; надання пропозицій, показ, реалізація готових до споживання безалкогольних, слабоалкогольних напоїв (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), вина та міцні напої; складання заявки та отримання напоїв; вибраковка неякісних товарів за органолептичними показниками; забезпечення зберігання напоїв та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання; надання поради при виборі вин та напоїв до страв, сервірування стола або слідкувати за їх подачею відвідувачу.
Розробник: Академія праці, соціальних відносин і туризму
Дата затвердження:
24 червня 2025 року
Дата внесення до Реєстру:
02 липня 2025 року
Рекомендована дата перегляду:
Червень 2030 року
Версії:
02 липня 2025 (актуальна)
Назва професії та її код (згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010):
Вид економічної діяльності (згідно з КВЕД-2010):

Інша  інформація 

Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій.

  • Сомельє - 4 рівень НРК
  • Старший сомельє - 4 рівень НРК
  • Шеф - сомельє - 5 рівень НРК 

Назва (назви) документа (документів), що підтверджує (підтверджують) професійну кваліфікацію особи.

  • документ (диплом, сертифікат тощо), виданий суб’єктом, уповноваженим законодавством на присвоєння/підтвердження та визнання професійної кваліфікації;
  • документ (диплом, сертифікат тощо), виданий суб’єктом, уповноваженим законодавством на присвоєння/підтвердження та визнання професійної кваліфікації (щодо професійних кваліфікацій, здобутих у інших країнах).