Майстер ресторанного обслуговування
Код професії: | 5129 |
Основна мета професійної діяльності: | Організація надання ресторанних послуг закладом ресторанного обслуговування, у тому числі, зі складною сервіровкою та під час тематичних святкових заходів. |
Розробник: | Рада Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму України |
Дата затвердження: | 17 серпня 2021 року |
Дата внесення до Реєстру: | 19 серпня 2021 року |
Рекомендована дата перегляду: | Серпень 2026 року |
Версії: | |
Назва професії та її код (згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010): | |
Вид економічної діяльності (згідно з КВЕД-2010): |
56.1 Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування
56 Діяльніть із забезпечення стравами та напоями I Тимчасове розміщування й організація харчування
56.21 Постачання готових страв для подій
56.2 Постачання готових страв 56 Діяльніть із забезпечення стравами та напоями I Тимчасове розміщування й організація харчування
56.29 Постачання інших готових страв
56.2 Постачання готових страв 56 Діяльніть із забезпечення стравами та напоями I Тимчасове розміщування й організація харчування
56.3 Обслуговування напоями
56 Діяльніть із забезпечення стравами та напоями I Тимчасове розміщування й організація харчування |
Інша інформація
1.1. Професійні кваліфікаціїМайстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 4 розряду) - трудові функції - А, Б, В та Г); 1.2. Місце професії (посади, професійної назви роботи) в організаційно-виробничій структурі підприємства (установи, організації)Робоче місце майстра ресторанного обслуговування розташоване у закладі ресторанного обслуговування, зокрема, у залі, барі, буфеті, чи іншому приміщенні, пристосованому та обладнаному для надання ресторанних послуг. 1.3. Умови праціТривалість робочого часу та відпочинку - згідно з чинним законодавством, графіками роботи та відпочинку, правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором. 1.4. Засоби захистуСпеціальний одяг та інші засоби індивідуального та колективного захисту - за встановленими нормами. 1.5. Умови допуску до роботи за професієюНаявність документа, що підтверджує професійну кваліфікацію за професією „Майстер ресторанного обслуговування” або „Старший майстер ресторанного обслуговування”. 1.6. Документи, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (НРК)Диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за професією „Майстер ресторанного обслуговування” (4 рівень НРК) або „Старший майстер ресторанного обслуговування” (5 рівень НРК) з додатками до них, або свідоцтво про присвоєння цих професійних кваліфікацій за результатами неформального професійного навчання. 2. Навчання та професійний розвитокПрофесійне навчання проводиться в закладах освіти, інших закладах, установах, підприємствах за видами навчання: первинна професійна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації. 2.1. Первинна професійна підготовка (назва кваліфікації)Первинна професійна підготовка з присвоєнням професійної кваліфікації „Майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 4 розряду)”. Професійна (професійно-технічна) освіта. Без вимог до стажу роботи. 2.2. Перепідготовка (назва кваліфікації)Перепідготовка з інших професій з присвоєнням професійної кваліфікації „Майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 4 розряду)”. Професійна (професійно-технічна) освіта. Без вимог до стажу роботи. 2.3. Підвищення кваліфікації з присвоєнням нового рівня освіти (назва кваліфікації)Підвищення кваліфікації з присвоєнням професійної кваліфікації „Старший майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 5 розряду)”. Стаж роботи за професійною кваліфікацією „Майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 4 розряду)” не менше 3 років. 2.4. Підвищення кваліфікації без присвоєння нового рівня освіти (назва кваліфікації)Підвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства та потребами на виробництві не рідше ніж один раз на п’ять років. 3. Нормативно-правова база, що регулює відповідну професійну діяльністьЗакон України „Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”. 4. Загальні компетентностіЗдатність приймати рішення в межах професійної компетентності, нести персональну відповідальність за результати прийняття професійних рішень. |