Майстер ресторанного обслуговування


Загальна інформація Інша інформація
Код професії:
5129
Основна мета професійної діяльності:
Організація надання ресторанних послуг закладом ресторанного господарства, включно зі складною сервіровкою, тематичними та святковими заходами, а також забезпеченням високої якості обслуговування.
Розробник: Рада Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму України
Дата затвердження:
16 квітня 2025 року
Дата внесення до Реєстру:
23 квітня 2025 року
Рекомендована дата перегляду:
Квітень 2030 року
Версії:
23 квітня 2025 (актуальна)
Назва професії та її код (згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010):
Вид економічної діяльності (згідно з КВЕД-2010):

Інша  інформація 

Назви типових посад

  • Старший офіціант (Chef de Rang);
  • Асистент старшого офіціанта (Commis de Rang);
  • Офіціант (Server / Waiter);
  • Старший асистент офіціанта (Food Runner);
  • Молодший асистент офіціанта (Busser);
  • Бариста (Barista);
  • Старший хостес (Host Supervisor);
  • Хостес (Host / Hostess);
  • Асистент менеджера залу (Expediter/Expo);
  • Бармен (Bartender);
  • Асистент бармена (Barboy/Barback);
  • Супервайзер кейтерингу (Catering Supervisor);
  • Офіціант кейтерингу (Catering Server);
  • Майстер чайної церемонії (Tea Master);
  • Оператор room-service (Room Service Attendant / Server);
  • Працівник шведської лінії (Buffet Attendant / Food Attendant);
  • Буфетник (Buffet Worker / Counter Attendant);
  • Адміністратор бенкетної служби (Banquet Captain) тощо.

 

 

  • Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій

Майстер ресторанного обслуговування - 4 рівень НРК;

Старший майстер ресторанного обслуговування - 5 рівень НРК;

Кваліфікаційний рівень встановлюється в залежності від складності виконуваних робіт. Перелік трудових функцій (професійних компетентностей за трудовою дією або групою трудових дій, що входять до них) та їх умовні позначення зазначені у розділах V та VI цього Стандарту. Розряди, визначені попередніми нормативними документами, можуть бути співвіднесені до відповідних рівнів кваліфікації, зазначених у цьому професійному стандарті, шляхом їх відповідності рівням Національної рамки кваліфікацій, із врахуванням складності виконуваних робіт та професійних компетентностей.

 

Назва (назви) документа (документів), що підтверджує (підтверджують) професійну кваліфікацію особи

 

  • диплом кваліфікованого робітника за професією «Майстер ресторанного обслуговування» з додатком до диплома кваліфікованого робітника;
  • свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за професією «Майстер ресторанного обслуговування» з додатком до свідоцтва про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації: «Майстер ресторанного обслуговування»; «Старший майстер ресторанного обслуговування»;
  • сертифікат про присвоєння/підтвердження повної професійної або часткової професійної кваліфікації: «Майстер ресторанного обслуговування»; «Старший майстер ресторанного обслуговування»;
  • сертифікат про визнання повної професійної або часткової професійної кваліфікації (щодо професійних кваліфікацій,  здобутих у інших країнах): «Майстер ресторанного обслуговування»; «Старший майстер ресторанного обслуговування»;
  • інші документи, що підтверджують професійну та/або часткову професійну кваліфікацію.