Майстер готельного обслуговування
Код професії: | 5129 |
Основна мета професійної діяльності: | Організація надання готельних послуг закладом готельного обслуговування. |
Розробник: | Асоціація готельних об`єднань та готелів міст України |
Дата затвердження: | 28 вересня 2021 року |
Дата внесення до Реєстру: | 30 вересня 2021 року |
Рекомендована дата перегляду: | Вересень 2026 року |
Версії: | |
Назва професії та її код (згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010): | |
Вид економічної діяльності (згідно з КВЕД-2010): |
55.2 Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання
55 Тимчасове розміщування I Тимчасове розміщування й організація харчування
55.9 Діяльність інших засобів тимчасового розміщування
55 Тимчасове розміщування I Тимчасове розміщування й організація харчування
55.1 Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування
55 Тимчасове розміщування I Тимчасове розміщування й організація харчування
55.3 Надання місць кемпінгами та стоянками для житлових автофургонів і причепів
55 Тимчасове розміщування I Тимчасове розміщування й організація харчування |
Інша інформація
1.1. Професійні кваліфікаціїМайстер готельного обслуговування (трудові функції А, Б та В); 1.2. Місце професії (посади, професійної назви роботи) в організаційно-виробничій структурі підприємства (установи, організації)Робоче місце майстра готельного обслуговування розташоване у закладі готельного обслуговування, зокрема, у вестибюлі (холі, лобі), окремому офісі чи іншому приміщенні, пристосованому та обладнаному для надання готельних послуг. 1.3. Умови праціТривалість робочого часу - згідно з чинним законодавством, графіками роботи та відпочинку, правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором. 1.4. Засоби захистуФірмовий чи інший спеціальний одяг, спеціальне взуття, засоби індивідуального та колективного захисту (за необхідності та за встановленими нормами). 1.5. Умови допуску до роботи за професієюНаявність документа, що підтверджує професійну кваліфікацію за професією „Майстер готельного обслуговування”. 1.6. Документи, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (НРК)Диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за професією „Майстер готельного обслуговування” з додатком до диплома кваліфікованого робітника або свідоцтва про присвоєння (підвищення) кваліфікації, або свідоцтво про присвоєння професійних кваліфікацій за результатами неформального професійного навчання: 2. Навчання та професійний розвитокПрофесійне навчання проводиться в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, у т.ч. закладах Державної служби зайнятості, закладах фахової передвищої освіти, інших закладах, установах та підприємствах за видами навчання: первинна професійна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації. 2.1. Первинна професійна підготовка (назва кваліфікації)Первинна професійна підготовка з професійної кваліфікації „Майстер готельного обслуговування”. Без вимог до стажу роботи. 2.2. Перепідготовка (назва кваліфікації)Перепідготовка з інших професій з присвоєнням професійної кваліфікації „Майстер готельного обслуговування”. Професійна (професійно-технічна) освіта. Без вимог до стажу роботи. 2.3. Підвищення кваліфікації з присвоєнням нового рівня освіти (назва кваліфікації)Підвищення кваліфікації з присвоєнням професійної кваліфікації „Старший майстер готельного обслуговування”. Стаж роботи за професійною кваліфікацією „Майстер готельного обслуговування” не менше одного року. 2.4. Підвищення кваліфікації без присвоєння нового рівня освітиПідвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства та потребами на виробництві не рідше ніж один раз на п’ять років. 3. Нормативно-правова база, що регулює відповідну професійну діяльністьЗакон України „Про туризм”. |